Babeczki z owocami

L-Babeczki z owocami2Lekkie babeczki z ciasta kruchego, na to krem budyniowy z mascarpone i ulubione owoce. To właściwie mini babeczki na jeden kęs. Na wierzchu przybranie z rożnych owoców :) Czyż one nie wyglądają uroczo…!

Składniki na około 120 mini babeczek.

Ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 200 g chłodnego masła lub margaryny

– 1/3 szklanki cukru pudru

– 2 żółtka

Składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylepić około  foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zezłocenia. Wystudzić.

Krem budyniowy:

– 2 żółtka

– 50 g drobnego cukru

–  1 czubata łyżka mąki kartoflanej

–  200 ml mleka

– nasionka z 1/2 laski wanilii (można pominąć, lub użyć 1/2 cukru waniliowego)

– 250 g serka mascarpone

Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie truskawki, borówki, brzoskwinie i kiwi)

Żółtka i cukier włożyć do odpowiednio większej miski. Dodać mleko tyle aby masa się ładnie rozrobiła i nie była zbyt gęsta, mąkę, wanilię lub cukier waniliowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Mascarpone umieścić w misie miksera i utrzeć .Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.

Na babeczki Szprycą wykładać po odrobinie kremy, na krem położyć kawałki owoców.

L-Babeczki z owocami1 L-Babeczki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*