Bułeczki czosnkowe

Domowe bułeczki czosnkowe mogą stanowić zarówno smaczny dodatek do innych potraw, jak i samodzielną przekąskę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga użycia kosztownych składników. Dowiedz się zatem, jak przygotować pyszne bułeczki czosnkowe, krok po kroku!

Składniki potrzebne na około 12 bułeczek czosnkowych:

  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • w zależności od potrzeb: 5-210g cukru
  • pół małej łyżeczki cukru
  • 8g świeżych drożdży lub 4g ( 1 łyżeczka ) drożdży suchych
  • 260ml mleka
  • 30g roztopionego masła dobrej jakości
  • Na posmarowanie bułeczek potrzebne też będzie jedno jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka.

Nadzienie do bułeczek czosnkowych:

  • 4-5 drobno posiekane ząbki czosnku, jeśli lubisz wyrazisty smak czosnku, możesz dodać go znacznie więcej, około 8 ząbków, ale jeżeli wolisz delikatny smak – dodaj mniej czosnku
  • 2-3 łyżeczki świeżej natki pietruszki lub pietruszki suszonej
  • około 60g masła, które ma temperaturę pokojową

Składniki na nadzienie bułeczek starannie rozetrzyj lub zmiksuj. Powstałą masę włóż do rękawa cukierniczego lub cukierniczego worka z odciętym rogiem.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę pszenną i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz zrobić najpierw rozczyn.
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta roztopione w rondelku masło. Pamiętaj, aby podczas roztapiania masła w rondelku, mieszać zawartość i nie doprowadzić do przypalenia. Ciasto po wyrobieniu musi być odpowiednio elastyczne i długie.
  3. Z ciasta uformuj kulę i włóż do oprószonej mąką dużej miski. Przykryj kulę ciasta czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na czas około dwóch godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Jeśli nie będzie to podział idealny, nie przejmuj się – po upieczeniu bułeczki będą tylko nieznacznie różniły się wielkością.
  5. Z podzielonego ciasta uformuj kulki, a następnie spłaszcz je odrobinę dłonią, aby przypominały kształtem bułeczki.
  6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i układaj równo bułeczki, w ten sposób, aby złączenie było skierowane w stronę blachy.
  7. Spłaszczone kulki ciasta przykryj czystą ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy to się stanie, to znaczy, że bułeczki są gotowe do pieczenia.
  8. Po wyrośnięciu ciasta, posmaruj bułeczki jajkiem. Potrzebny będzie do tego miękki pędzelek.
  9. Bardzo ostrym nożem natnij bułeczki do połowy i wciskaj powoli wcześniej przygotowaną masę na nadzienie, przy pomocy rękawa cukierniczego.
  10. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz bułeczki do momentu aż się zarumienią, ale nie dłużej jak 20 minut.
  11. Po wyjęciu, poczekaj chwilę, aż ostygną i nie będą w środku gorące. Podawaj, kiedy jeszcze są ciepłe, ale nie gorące.

Smacznego!