Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowePrzez jakiś czas mąż mnie prosił o ciasto cytrynowe. Zrobiłam już jedno ale niestety nie wyszło, nie wyglądało ani nie smakowało tak jakbym tego chciała, choć było w porządku.  Zrobiłam podejście drugie, tym razem zupełnie inny pomysł na ciasto cytrynowe. No i w końcu jest :) Muszę przyznać, ze nie jestem wielbicielką cytryny w słodkościach, bardzo lubię ją jako dodatek do mięs, czy sałatek, ale w ciastach mnie nie przekonuje. Długo nie miałam przekonania do tego ciasta, ociągałam się ze zrobieniem go, aż w końcu się przemogłam, no i muszę przyznać, ze udało się. Specjalnie dla siebie zrobiłam je lekko cytrynowe, a właściwie z kremem cytrynowym. Smakuje mężowi a i ja się muszę przyznać, że w tym wydaniu polubiłam cytrynę.

Składniki na blaszkę o średnicy 22cm.

Ciasto cytrynowe:

Ciasto:

4 białka jajek

1 szkl mąki pszennej

1 łyżka mąki kartoflanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl mleka

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

5 łyżek drobnego cukru

1/2 opakowania cukru waniliowego

sok z połowy cytryny

Krem cytrynowy:

4 żółtka jajek

750 ml mleka

4 łyżki mąki kartoflanej

3 łyżki cukru+3 łyżki

sok i skórka z dwóch cytryn

150 g miękkiego masła

125 g serka mascarpone

Wykonanie:

Ciasto: Do miski przesiewamy składniki sypkie i je mieszamy, dodajemy sok z cytryny i 3 białka. Mieszamy całość, dodajemy mleko i mieszamy. Pozostałe białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Wylewamy ciasto na blaszkę posmarowaną masłem i pieczemy w 175 stopniach przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i jak już lekko ostygnie przekrawamy na dwa blaty.

Krem cytrynowy: W garczku gotujemy 500 ml mleka. W miseczce mieszamy żółtka z mąką i resztą mleka oraz cukrem, sokiem z 1 cytryny i skórką z 1 cytryny. Mieszamy na gładką masę. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy jajeczną mieszaninę. Całość cały czas mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę aż zacznie bulgotać. Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już budyń ostygnie przygotowujemy krem. W misce miksujemy masło z cukrem aż powstanie krem, dodajemy ser mascarpone, miksujemy cały czas, dodajemy znowu sok i skórkę z 1 cytryny. Dodajemy po jednej łyżce budyniu i miksujemy do połączenia się składników.

Kremem przekładamy ciasto, będzie go na tyle aby jeszcze posmarować wierzch. Ja posypałam wiórkami kokosowymi.

Ciasto cytrynoweCiasto cytrynoweCiasto cytrynoweCiasto cytrynowe

One thought on “Ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*