ciasto z galaretką i mascarpone

Ciasto z galaretką i mascarpone

Weekendowa abstrakcja :) Szybki deser, smaczny. Przypomina sernik na zimno ale jest duużo smaczniejszy. Wypróbujcie, ja i mój mąż byliśmy zadowoleni z efektów eksperymentowania :)


Ciasto z galaretą i mascarpone:

Składniki na blaszkę 24cm x 24cm

Biszkopt jak w tym przepisie

Masa:

500g serka mascarpone

1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%

3 łyżki cukru pudru

1 1/2 łyżeczki żelatyny

1/3 szkl ciepłej wody

1 puszka brzoskwiń w puszce

1 brzoskwiniowa galaretka

Wykonanie:

Biszkopt możecie upiec swój ulubiony lub skorzystać z tego przepisu.

Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu.

Masa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Serek zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodać śmietankę (nie ubitą) i miksować razem z serkiem aż masa zgęstnieje. Dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

Pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki, wyłożyć na masę i zalać gęstniejącą galaretką.

Wstawić całość do lodówki na min. 2-3 godz.

Napisz komentarz

*