Cytrynowy sernik z lemon curd’em

Sernik cytrynowy z lemon curd'emMoże ktoś z Was powie, że za dużo cytryny w tym serniku, ale tak właśnie miało być. Cytryna, cytryna i jeszcze raz cytryna. W końcu to ciasto dla mojego męża, który takie smaki właśnie lubi. Sernik na spodzie brownie super kontrastuje do cytrynowego smaku no i jak wygląda…Tradycyjnie pomieszałam ser twarogowy i serek mascarpone więc sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy. Za oknem plucha i chłód, mimo, że jak na zimę i tak ciepło to na talerzu przyda się trochę lata, a lemon curd Wam to zapewni. Możemy oczywiście przygotować tą wersję sernika bez lemon curd’u, będzie to wtedy lekko cytrynowy, świeży sernik.

Składniki na tortownicę 24 cm.

Cytrynowy sernik z lemon curd’em:

Spód:

2 łyżki mąki pszennej

50 g gorzkiej czekolady

1 jajko

50 g miękkiego masła

2 łyżki drobnego cukru

2 łyżki ciemnego kakao

Ser:

500 g sera mascarpone

500 g sera twarogowego

5 jajek

3 łyżki mąki kartoflanej lub pszennej

1 szkl cukru

skórka starta z dwóch cytryn

sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Spód: W garnku roztapiamy masło, dodajemy połamaną w kosteczkę czekoladę i roztapiamy. Ściągamy z ognia. Dodajemy kakao oraz mąkę, do ostudzonej już masy dodajemy jajko i mieszamy. Masa będzie dość gęsta więc łyżką rozprowadzamy po spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa: W misce rozmieszać ser twarogowy i mascarpone do połączenia się składników, wsypać przesianą mąkę, dodać cukier. Wbijać jajka pojedynczo, po każdym jajku miksować na wolnych obrotach przez około 30 sekund. Dodać skórkę z cytryn (tylko żółta część) i sok wyciśnięty z jednej cytryny i jeszcze chwilkę mieszać. Masę wylać na czekoladowy spód. Całość piec w 175 stopniach przez około 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 90 minut. Sernik studzić stopniowo, najpierw wyłączyć piekarnik, po 10 minutach uchylić drzwiczki piekarnika a po kolejnych 10 minutach wyciągnąć sernik i całkowicie wystudzić. Jeśli nie dodajemy lemon curd’u sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc i gotowe.

Sernik cytrynowy z lemon curd'emLemon curd:

Skórka starta z 2 cytryn

sok z 3 cytryn

50 g miękkiego masła

2 łyżki drobnego cukru

2 jajka

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Do garnka wlewamy odrobinę wody i kiedy już będzie ciepła to miseczkę z masą stawiamy na garnku i mieszamy aż masa nieco zgęstnieje. Nie doprowadzamy do wrzenia bo jajka się zetną. Podczas studzenia masa jeszcze bardziej zgęstnieje.

Gotową masę wylewamy na sernik i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.

Sernik cytrynowy z lemon curd'emSernik cytrynowy z lemon curd'emSernik cytrynowy z lemon curd'em

3 thoughts on “Cytrynowy sernik z lemon curd’em

  1. Nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli chodzi o lemon curd to tak, na wierzchu jest on polany, już po upieczeniu sernika.

  2. świetny przepis z tym,że ciasta na spód do normalnej blachy trzeba zrobić 2 razy więcej, białka dobrze jest oddzielnie ubić na pianę i dodać na końcu, inaczej sernik nie wyrasta wzorowo, no i jeszcze czasy pieczenia są niezgodne z moim piekarnikiem:) więc piekłam 10 minut w 175 a potem 30 minut w 120, sernik pycha, polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*