Francuska przystawka z marchewką.
Bardzo niecodzienny i jeszcze mało popularny przepis na świetną przekąskę z ciasta francuskiego z karmelizowaną marchewką, serem feta i nutką korzennego imbiru. Niezwykłe energetyzująco- pobudzające połączenie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy nim zdążysz się zorientować. Świetna jako przystawka i przekąska na rodzinny wieczór filmowy, czy spotkanie w gronie przyjaciół. Sprawdza się bowiem w każdej sytuacji, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i mało kosztowne.
Składniki do przygotowania przystawki:
Ciasto i farsz:
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- jedno jajko
- łyżka stołowa czarnego sezamu
- 150 g sera feta
- dwie średnie marchewki
- jedno średnie chilli
- dwie łyżeczki cukru
- jedna duża, dojrzała pomarańcz
- kawałek imbiru
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki chilli
- dwie łyżki stołowe oliwy
Sos
– kubeczek jogurtu greckiego
– świeża kolendra
– pół cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przystawki
Przygotuj średnią miskę i pokrusz do niej ser feta.
Rozgrzej średnią patelnię wraz z porcją oleju. Marchewki dokładnie umyj, obierz wi zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelnię wsyp 2 łyżeczki cukru i wlej 2 łyżki stołowe soku wyciśniętego z pomarańczy. Kiedy cukier zacznie brązowieć, dodaj resztę soku (zachowaj dwie łyżki stołowe do nadzienia), otartą skórkę pomarańczową, drobno posiekane chilli i imbir, a także wszystkie wymienione przyprawy. Połącz wszystko, a następnie wrzuć startą marchewkę i smaż do uzyskania miękkości. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia, ponieważ wrzucenie fety do gorącej marchewki spowodowałoby rozpuszczenie się sera. W misce wymieszaj marchewkę z serem i dodaj pozostałą część soku z pomarańczy, oliwę, oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Uważaj na sól, feta jest dość mocno słona.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na stole i pokrój na dość spore trójkąty. W najszerszym miejscu każdego z kawałków umieść solidną łyżeczkę farszu i dokładnie zaklej powstałe pierożki. Po nafaszerowaniu wszystkich pierożków posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp czarnym sezamem. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto stanie się złociste i przyrumienione. W tym czasie przygotuj sos śmietanowy. Wymieszaj śmietanę z sokiem z połowy cytryny, kolendrą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Lekko ostudzone pierożki udekoruj listkami kolendry i podaj w towarzystwie sosu.