Francuska przystawka z marchewką.

Bardzo niecodzienny i jeszcze mało popularny przepis na świetną przekąskę z ciasta francuskiego z karmelizowaną marchewką, serem feta i nutką korzennego imbiru. Niezwykłe energetyzująco- pobudzające połączenie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy nim zdążysz się zorientować. Świetna jako przystawka i przekąska na rodzinny wieczór filmowy, czy spotkanie w gronie przyjaciół. Sprawdza się bowiem w każdej sytuacji, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i mało kosztowne.

Składniki do przygotowania przystawki:

Ciasto i farsz:

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • jedno jajko
  • łyżka stołowa czarnego sezamu
  • 150 g sera feta
  • dwie średnie marchewki
  • jedno średnie chilli
  • dwie łyżeczki cukru
  • jedna duża, dojrzała pomarańcz
  • kawałek imbiru
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki chilli
  • dwie łyżki stołowe oliwy

    Sos
    – kubeczek jogurtu greckiego
    – świeża kolendra
    – pół cytryny
    – sól i pieprz do smaku

Przygotowanie przystawki

Przygotuj średnią miskę i pokrusz do niej ser feta.
Rozgrzej średnią patelnię wraz z porcją oleju. Marchewki dokładnie umyj, obierz wi zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelnię wsyp 2 łyżeczki cukru i wlej 2 łyżki stołowe soku wyciśniętego z pomarańczy. Kiedy cukier zacznie brązowieć, dodaj resztę soku (zachowaj dwie łyżki stołowe do nadzienia), otartą skórkę pomarańczową, drobno posiekane chilli i imbir, a także wszystkie wymienione przyprawy. Połącz wszystko, a następnie wrzuć startą marchewkę i smaż do uzyskania miękkości. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia, ponieważ wrzucenie fety do gorącej marchewki spowodowałoby rozpuszczenie się sera. W misce wymieszaj marchewkę z serem i dodaj pozostałą część soku z pomarańczy, oliwę, oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Uważaj na sól, feta jest dość mocno słona.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na stole i pokrój na dość spore trójkąty. W najszerszym miejscu każdego z kawałków umieść solidną łyżeczkę farszu i dokładnie zaklej powstałe pierożki. Po nafaszerowaniu wszystkich pierożków posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp czarnym sezamem. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto stanie się złociste i przyrumienione. W tym czasie przygotuj sos śmietanowy. Wymieszaj śmietanę z sokiem z połowy cytryny, kolendrą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Lekko ostudzone pierożki udekoruj listkami kolendry i podaj w towarzystwie sosu.