Frytki pieczone w papilotach

Jeżeli ktoś nie ma pomysłu na obiad, to idealnym, a zarazem tradycyjnym rozwiązaniem jest przygotowanie frytek. Z takiego danie będą zadowoleni zarówno dzieci jak i dorośli. Frytki można spożywać bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak ktoś chce urozmaicić obiad, to może dodatkowo przygotować porcję jakiegoś mięsa i zestaw surówek. Jeżeli chodzi o frytki, to warto jednak skupić się na formie bardziej dietetycznej, która nie będzie bombą kaloryczną. Zaletą obiadu z frytkami jest to, że robi się praktycznie sam i doskonale smakuje.

Składniki i przygotowanie

Do przygotowania samych frytek tak naprawdę niewiele potrzeba, ale warto zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia do pracy, takie jak:

  • dobry nóż do obierania i krojenia ziemniaków,
  • duży garnek do gotowania,
  • sprawny piekarnik,
  • papier do pieczenia,
  • sznurek do zawinięcia papieru,
  • półmisek do podania frytek,
  • ręcznik papierowy do osuszenia ze zbędnego tłuszczu.

Składniki, jakie będą potrzebne to oczywiście duże ziemniaki, aby frytki były długie, olej i takie przyprawy jak:

  • papryka słodka mielona,
  • suszona natki pietruszki,
  • zioła prowansalskie,
  • cebula suszona,
  • sól czosnkowa,
  • czosnek suszony w proszku,
  • pieprz czarny mielony,
  • papryczka chili w proszku.

Oczywiście wszystkich przypraw nie trzeba dodawać. Wystarczy wybrać dwie lub trzy przyprawy do smaku.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności należy ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Następnie należy je pokroić w paski. Grubość według uznania, bo niektórzy lubią grubsze, inni cieńsze. Pokrojone ziemniaki wrzuca się do garnka z osoloną wodą i gotuje przez około 10 min. Trzeba uważać, aby frytki się nie rozgotowały i nie były zbyt miękkie. Jeżeli ktoś pokroił ziemniaki w cienkie paski, to należy pamiętać, że takie frytki szybciej się zagotują i 10 minut to może być zdecydowanie za długo.

Po gotowaniu frytki odcedza się i miesza z olejem i przyprawami. Tak przygotowane danie trzeba włożyć do papieru do pieczenia i zawinąć w charakterystyczny “cukierek”. Końcówki papieru związać sznurkiem, aby podczas pieczenia “cukierek” się nie otworzył. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni w przypadku grzania “góra-dół” lub do 160 stopni w przypadku pieczenia z termoobiegiem. Zawinięte w papier do pieczenia frytki wkłada się do piekarnika i pozostawia na około 20 minut. Po skończonym pieczeniu danie należy wyjąć i przesypać frytki do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, który skutecznie wchłonie resztki oleju. Następnie można przełożyć potrawę na półmisek i podawać. Tak przygotowane frytki są zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjnie smażone na głębokim oleju.