Kanapka z kurczakiem i duszoną cebulą

L-Kanapka z mięsem i boczkiem1Najlepsza kanapka na ciepło, z kurczakiem i duszoną cebulką. Pomysł właściwie Jamiego Oliwiera, on robił kanapkę z wołowiną, u mnie wersja z kurczakiem i boczkiem. Jednak muszę przyznać, że w tej kanapce nie chodzi o mięso tylko o duszoną cebulę, karmelizowaną, po prostu pyszności. Wszystko jest podawane w podgrzanej ciabatcie i z roszponką :).

Składniki:

– pierś z kurczaka

– kilka  cienkich plasterków boczku

– 2 białe cebule

– garść roszponki

– ciabatta

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy, brązowy cukier, masło, ocet winny (możemy użyć octu balsamicznego), ew. kieliszek whiskey

Wykonanie:

Mięso oczyszczamy smarujemy przyprawami sola, pieprzem, sosem sojowym, możemy dodać czerwoną paprykę (kurczaka możemy przyprawić tak jak lubimy).

Cebule obieramy i kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy brązowy cukier, ok. 1 łyżeczki. Kiedy cukier się rozpuści wkładamy plastry cebuli, możemy je na wierzchu posypać jeszcze odrobinę cukrem, wlewamy whiskey (jeżeli używamy), czekamy aż alkohol odparuje. Wlewamy ocet, dodajemy około 1 łyżki sosu sojowego (jeżeli używamy octu balsamicznego możemy pominąć sos sojowy). Cebulę przykrywamy pokrywka i dusimy około 20 minut – do miękkości, od czasu do czasu cebule możemy polewać powstałym sosem.

W między czasie na drugiej patelni smażymy kurczaka i boczek. Mięso przygotowane i usmażone kroimy na plastry.

Kiedy mięso  i cebula są gotowe w piekarniku podgrzewamy ciabattę przekrojoną jak bułkę na kanapkę.

Roszponkę mieszamy z oliwą z oliwek solą, możemy dodać odrobinę soku z cytryny.

Na ciabattę nakładamy po kolei – cebulę, mięso, boczek, roszponkę. Na drugą  część ciabatty polewamy sos z cebuli i przykrywamy kanapkę.

L-Kanapka z mięsem i boczkiem2 L-Kanapka z mięsem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*