Kompot z rabarbaru

Lato kojarzy się ze słońcem, ciepłem, czasem spędzonym na zewnątrz i szukaniem różnych sposobów na orzeźwienie. Chętniej i częściej sięga się po ulubione lody na patyku, w rożku czy w pucharku, ludzie wypijają znacznie więcej wody, by się nie odwodnić. Dla wielu lato to także przypomnienie sobie smaków dzieciństwa, do których bez wątpienia należy kompot z rabarbaru. Idealny nie tylko jako towarzysz rodzinnego obiadu, jest również świetnym sposobem na uzupełnienie płynów i dostarczenie organizmowi cennych wartości.

Rabarbar – na deser idealny

Wbrew temu, co może się mówić, pod względem botanicznym rabarbar jest warzywem, jednak mylący może być jego słodki smak. Można go znaleźć rosnący dziko lub też hodować we własnym ogródku. Sprawdza się idealnie w wypiekach, plackach czy jako kompot w porze letniej.

Rabarbar jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C, niacyny oraz wapnia, warto więc wprowadzić w sezonie do swojej diety i przygotować na przykład kompot, który zapewni odpowiednie orzeźwienie.

Składniki:

  • 800 g rabarbaru
  • 2 litry wody
  • 100 g cukru
  • pół cytryny

Przygotowanie
Łodygi rabarbaru dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć zgrubiałą część łodygi. Każdą z nich pokrój na małe kawałki.
Użyć garnka o pojemności czterech litrów. Umieścić w nim rabarbar, posypać 100 g cukru. Zalać litrem wody. Przykryć pokrywką, zagotować na dużym ogniu. Kiedy kompot się zagotuje, zmniejszyć ogień na mały, dolać drugi litr wody. Gotować przez około 30 minut.

Kompot można odcedzić, by otrzymać jego czystą postać. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.