Kremowa zupa z marchewki.

Marchewka to świetne warzywo o wielorakim zastosowaniu w kuchni. Może być podawana na ostro, ale też na wytrawnie i na słodko. W formie kremu lub chociażby frytek. Największą popularność zyskuje na wiosnę, gdy pojawiają się pierwsze młode pęczki, które najczęściej można dostać w dobrych sklepach warzywniczych lub na lokalnych ryneczkach i bazarkach. Marchewka jest niezastąpionym źródłem witaminy C i karotenu, które biorą udział w ważnych procesach biochemicznych w naszym organizmie. Ulubione warzywo dzieci oraz wielu dorosłych. Dzisiejszą propozycją na danie dnia jest kremowa zupa z marchewki!

Trudność przygotowania przepisu: łatwy

Czas przygotowania: 25-35 minut

Porcja dla: 2-3 osób

Składniki

  • 750g świeżej marchewki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 500ml wody
  • 1 średni pomidor malinowy (opcjonalnie)
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • Świeża bazylia lub inne ulubione zioła
  • Sól, pieprz

Jeśli dysponujemy marchewką młodą to należy jej kupić minimum 2 pęczki. Związane jest to z tym, iż młode warzywa są małe i niewyrośnięte. Jednak smak takiej zupy jest niepowtarzalny. W przypadku marchewki, którą mamy dostępną przez cały rok wystarczy niecały kilogram do ugotowania kremu. Ziemniaki w tej potrawie będą stanowić neutralny i naturalny zagęstnik, co pozwala uniknąć stosowania mąki czy innych zagęszczaczy. Marchewki nie muszą być idealne pokrojone, tak samo ziemniaki. Jednak powinny być skrojone w na tyle małe części, by mogły się szybko ugotować.

W międzyczasie, gdy nasze obrane ziemniaki i marchewki, już gotują się, możemy przystąpić do karmelizowania cebuli. Jest to idealny dodatek, który podkreśli smak naszej zupy. Najlepsza w tym przypadku będzie cebula cukrowa, która jest pozbawiona tej specyficznej ostrości w smaku. Zupa krem ma być wyrazista i dzięki cebuli wzmocnimy walory smakowe. Karmelizowanie cebuli może odbyć się na dwa sposoby. Pokrojona w kostkę, może być smażona na maśle lub oleju. Całość smażymy aż do momentu kiedy cebula nabierze złocistego koloru.

Do blendowania można przystąpić gdy nasze ziemniaki i marchewka będą już miękkie. Tutaj możemy już dodać sól i pieprz. Ważnym jest by nie robić tego na początku, gdyż istnieje ryzyko, że pod wpływem pieprzu marchewka zrobi się gorzka. A tak zostanie nam słodkość marchewki i łagodny posmak ostrego pieprzu jednocześnie. Gdy całość zostanie już zblendowana, możemy krem przełożyć do miseczek. Na wierzch wystarczy nałożyć łyżkę skarmelizowanej cebuli i świeżych ziół. Opcjonalnie, jeśli nie boimy się kalorii można dołożyć jeszcze łyżkę śmietany 12%.

Smacznego!