Limonkowe cupcakes

Limonka zawiera bioflawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Związki te niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie wszelkich nowotworów. Sok z limonki rozrzedza również żółć, przez co ułatwia jej przepływ, dzięki czemu poprawia pracę wątroby. Ponadto posiada właściwości alkalizujące, czyli zapewnia organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Idealnie sprawdza się podczas diet odchudzających i oczyszczających. Jest owocem niskokalorycznym – na 100 g owoców zawiera jedynie 30 kcal. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, przez co jest bezpieczna dla cukrzyków. Warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy C – co za tym idzie, ma korzystny wpływ na naszą odporność.

Składniki:

Cupcakes

• 3 wiejskie jaja
• 200 g miękkiego masła
• 2 szklanki mąki typu 450
• 100 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżki cukru waniliowego
• pół szklanki mleka 3,2%
• 10 łyżek soku z limonki
• skórka starta z jednej limonki
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

• 100 g serka mascarpone
• 100 g masła
• 100 g białej czekolady
• skórka starta z dwóch limonek
• 2 łyżki soku z limonki

Wykonanie:

Miękkie masło za pomocą miksera ubijamy z cukrem do wypieków i z cukrem waniliowym na kremową, jasną masę. Następnie dodajemy jajka i esencję waniliową. Ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Limonki sparzamy gorącą wodą. Następnie drobną tarką trzemy skórkę z trzech cytryn. Z jednej na ciasto, a z dwóch na krem.

Do miski przesiewamy mąkę za pomocą drobnego sitka. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, skórkę startą z jednej limonki i dziesięć łyżek soku. Całość mieszamy na niskich obrotach miksera lub ręcznie, stopniowo dodając mleko.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Masę nakładamy do papilotek ułożonych na specjalnej blaszce do pieczenia babeczek i pieczemy 40 minut z włączonym termoobiegiem.

W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej, jedwabistej konsystencji. Dodajemy sok z limonki i ponownie mieszamy. Całość pozostawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło ubijamy z serkiem mascarpone na niskich obrotach miksera. Dodajemy płynną, lekko wystudzoną, białą czekoladę i skórkę startą z dwóch limonek. Ponownie mieszamy – tym razem ręcznie.

Upieczone babeczki pozostawiamy do ostygnięcia na kratce. Następnie za pomocą szprycy nakładamy krem na nasze babeczki. Podajemy z gorącą, aromatyczną herbatką z dodatkiem miodu i cytryny.