Makaron ze szpinakowym pesto – smaczny obiad pełen witamin

Szukając pomysłu na szybki obiad, zazwyczaj zastanawiamy się nad makaronem. Na podstawie makaronu można wyczarować wiele posiłków smacznych i zdrowych, a przy tym bardzo szybkich. Ciekawą propozycją na ciepłe danie, na obiad lub kolację, jest makaron ze szpinakowym pesto. Posiłek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca w kuchni. Do przygotowania potrawy użyjemy sporą ilość warzyw, co podnosi wartość odżywczą posiłku. Warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety, niestety wiele osób nie ma pomysłu na to, jak wprowadzić więcej warzyw do codziennego menu. Poniższy przepis jest pełen nie tylko smaku, ale też zdrowia.

Makaron ze szpinakowym pesto – niezbędne składniki

Do przygotowania posiłku na 4 porcje, potrzebujemy:

  • 100 g. makaronu
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • jedna duża pierś z kurczaka
  • jedna średnia cebula
  • mała cukinia

Składniki na pesto:

  • oliwa z oliwek
  • 50 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano

Makaron z pesto szpinakowym – przygotowanie krok po kroku

  1. Krokiem pierwszym jest ugotowanie makaronu zgodnie z przepisem na opakowaniu, makaron po ugotowaniu należy odcedzić i odstawić, do momentu, gdy będzie potrzebny.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie szklimy na dobrej jakości tłuszczu
  3. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
  4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, dodajemy na patelnię, warzywa przykrywamy pokrywką i dusimy przez jakiś czas, do momentu, aż będą miękkie.
  5. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w odrobinie oliwy i przyprawach, smażymy na osobnej patelni, do miękkości, następnie dodajemy go do warzyw.
  6. Przygotowujemy pesto, w pierwszej kolejności obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę.
  7. Szpinak myjemy, łączymy z czosnkiem i odrobiną oliwy, całość blendujemy.
  8. Ugotowany wcześniej makaron łączymy ze szpinakowym pesto, dokładnie mieszamy.
  9. Do makaronu z pesto dodajemy kurczaka i duszone warzywa, wraz z płynem, który powstał podczas duszenia.
  10. Całość doprawiamy do smaku w razie potrzeby sola i pieprzem.

Makaron ze szpinakowym pesto jest już gotowy. Posiłek może stać się zarówno pysznym i sycącym obiadem, jak i kolacją na ciepło. Szpinak to warzywo pełne witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto znaleźć dla niego miejsce w codziennym menu. Potrawa pełna jest również innych wartościowych warzyw, wzbogacających smak i wartości odżywcze makaronu.