Marchewkowy krem z szaszłykami.

Przepis na prostą zupę krem z pikantnym dodatkiem

Przepyszna, sycąca i niezwykle aromatyczna zupa krem z marchwi, przyrządzona na tradycyjnym bulionie, podana w towarzystwie lekko pikantnego, soczystego szaszłyka z piersi kurczaka. Kremowa i delikatna zupa, na bazie mleka kokosowego, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, z pewnością nasyci podniebienia wszystkich domowników i zaskoczy ich niesamowitym smakiem. Dodatek w postaci szaszłyka jest idealnym dopełnieniem dania, które urozmaica smakiem i sprawia, że całość jest bardzo rozgrzewająca, dlatego danie jest szczególnie polecane na zimne, zimowe wieczory.

Składniki na marchewkowy krem z szaszłykami

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • szklanka mleka kokosowego
  • pół kilo marchwi
  • 300 g ziemniaków
  • duża cebula
  • pół pora
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka stołowa masła
  • olej
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • kurkuma
  • curry
  • sól i pieprz
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Fileta z kurczaka dokładnie umyj i usuń ewentualne błony i chrząstki. Przygotuj miseczkę, do której wrzucisz pokrojonego w średnią kostkę kurczaka, a następnie dodasz łyżeczkę pieprzu cayenne, szczyptę kurkumy, curry i soli, a następnie dolej łyżkę stołową oliwy i wszystko porządnie wymieszaj. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw do lodówki do zamarynowania.

Przygotuj średni garnek i ustaw go na średnim ogniu. Wrzuć dużą łyżkę stołową masła i wlej odrobinę oleju. Cebulę obierz, opłucz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż przez około dwie minuty, mieszając od czasu do czasu. Pora opłucz i w razie potrzeby obierz z wierzchniej warstwy, pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli, zamieszaj wszystko. Ząbek czosnku obierz i przekrój na cztery i dorzuć do reszty. Marchewkę dokładnie umyj i obierz za pomocą obieraczki, następnie pokrój ją na plastry i dorzuć do reszty składników na patelni. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę i również dodaj do patelni z warzywami. Pomieszaj wszystko razem, a następnie zalej bulionem drobiowym. Gotuj pod przykryciem przez około kwadrans, następnie dodaj mleko kokosowe i przyprawy. Zagotuj zupę i zestaw z kuchenki do przestygnięcia.

Wyciągnij miseczkę z filetem z lodówki. Nadziej kawałki na patyczki do szaszłyka i grilluj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez około dwie minuty z każdej strony. Przyrządzone szaszłyki wyłóż na talerz.

Przygotuj cztery średnie talerze i na każdym z nich połóż małą miseczkę na zupę. Przestudzoną zupę wlej do blendera i zblenduj na gładką masę, a następnie rozlej do miseczek. Każdą z porcji udekoruj kleksem z gęstej śmietany i listkami świeżej pietruszki. Na talerzyku natomiast połóż dla każdego porcję szaszłyka z piersi kurczaka.