Pizza z sosem śmietanowym i szpinakiem
Pizza z sosem śmietanowym i szpinakiem
Pizza z sosem śmietanowym i szpinakiem

Pizza z sosem śmietanowym i szpinakiem

Nie ma to jak domowa pizza, tym razem postanowiłam zrobić ciut lżejszą, pomyślałam o szpinaku i to był strzał w dziesiątkę. Poza tym sos śmietanowy i kilka ulubionych dodatków. Wyszło smacznie i pożywnie. Zwykle jak zamawiamy pizze to dodają do nich sosy, do pizzy domowej żadne sosy już nie są konieczne i wystarczy po prostu pokroić i zjeść. Z krojeniem pizzy domowej też nie jest łatwa sprawa, zwłaszcza kiedy spód jest chrupiący, postanowiłam więc tym razem pokroić ciasto przed nałożeniem sosu i dodatków, to znacznie ułatwiło oddzielenie kawałków już po upieczeniu.

Składniki na pizze o średnicy około 30-35 cm.

Pizza z sosem śmietanowym i szpinakiem:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

1 opakowanie suchych drożdży (7g)

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sos śmietanowy:

100 ml śmietany kremówki 30%

1 łyżka suszonego tymianku, bazylii lub oregano

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka mąki pszennej lub kartoflanej

50 ml wody

Dodatki: garść szpinaku, 3 pieczarki, 3 plasterki ulubionej szynki, mała cebula

Oczywiście dodatki są dowolne.

Wykonanie:

Ciasto: W małej misce wymieszać drożdże, cukier, 60 ml wody i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do większej miski przesiać resztę mąki i resztę składników, dodać rozczyn drożdży i wyrobić ciasto, dodać resztę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto można rozwałkować na papierze do pieczenia i ułożyć na blasze razem z papierem. W tym momencie można pokroić ciasto nożem robiąc równe kawałki.

Sos: Do małego garczka wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dodajemy przyprawy. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do śmietanki cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i kiedy już przestygnie można posmarować ciasto.

Jeśli tak jak ja przygotowujemy pizzę ze szpinakiem to proponuję go podsmażyć przez około 1 minutę na patelni z niewielką ilością masła. Pieczarki obieramy z wierzchniej skórki i kroimy w plasterki, podobnie z cebulą. Szynkę kroimy w wąskie plastry.

Dodatki wykładamy na sos i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Boki powinny się przyrumienić a spód powinien być chrupiący.

Napisz komentarz

*