Smażone jajko i sos pomidorowy

L-Warzywa w sosie pomidorowym z jajkiem2Przepis ten znalazłam na jakiś czas temu na pewnym blogu, mówię pewnym, bo nie mogę teraz tego przepisu ponownie znaleźć żeby wam podać linka do oryginalnego przepisu. Sam w sobie to danie jest bardzo proste i chyba na stałe wejdzie do naszego domowego menu. Połączenie papryki czerwonej, ziemniaczków i sosu pomidorowego a do tego po prostu wbite jajko…hmm…naprawdę pyszne danie, bezmięsne i wcale mięsa w nim nie brakuje. Polecam gorąco!

Składniki na 2-4 porcje:

– 1 czerwona papryka

– 2-3 większe ziemniaki

– 2 ząbki czosnku

– 1 puszka pomidorów

– 4 jajka

– oliwa z oliwek do smażenia

Przyprawy do sosu: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy około 30 sekund, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę, mieszamy po około 2 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość smażymy około 3-4 minut. Zalewamy pomidorami z puszki doprawiamy do smaku i wszystko dusimy w sosie około 20 minut (do miękkości). Co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliło, sos powinien być „odparowany”. W warzywach robimy delikatne wgłębienia i wbijamy w nie całe jajka. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut (biało ma być ścięte a żółtko lekko płynne). Posypujemy szczypiorkiem i możemy podawać z pieczywem.

L-Warzywa w sosie pomidorowym z jajkiem1 L-Warzywa w sosie pomidorowym z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*