Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocamiTrochę inne wykonanie babeczek kruchych z owocami. Ciasto to samo, krem ten sam. A owoce do wyboru do koloru. Zwłaszcza teraz gdy sezon owocowy już na starcie :).

Tartaletki wyglądają pięknie i są naprawdę lekkim deserem :).

Ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 200 g chłodnego masła lub margaryny

– 1/3 szklanki cukru pudru

– 2 żółtka

Składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylepić  foremki na tartaletki, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek), ciasto po nakłuwać widelcem. Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zezłocenia. Wystudzić.

Krem budyniowy:

– 2 żółtka

– 50 g drobnego cukru

–  1 czubata łyżka mąki kartoflanej

–  200 ml mleka

– nasionka z 1/2 laski wanilii (można pominąć, lub użyć 1/2 cukru waniliowego)

– 250 g serka mascarpone

Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, kiwi i winogrono bezpestkowe).

Wykonanie:

Żółtka i cukier włożyć do odpowiednio większej miski. Dodać mleko tyle aby masa się ładnie rozrobiła i nie była zbyt gęsta, mąkę, wanilię lub cukier waniliowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Mascarpone umieścić w misie miksera i utrzeć .Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.

Na tartaletki szprycą wykładać  krem, na krem położyć kawałki owoców.

Tartaletki z owocami2 Tartaletki z owocami1

One thought on “Tartaletki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*